Koffiemachine kiezen

Hoe kies je de beste koffiemachine?

Als je op zoek bent naar een koffiezetapparaat zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende soorten koffiezetapparaten dat het moeilijk kan zijn er één te kiezen die goed bij jouw eisen en wensen past. Door jezelf de volgende vragen te stellen, helpen we je een koffiemachine te kiezen.

1. Welke soort koffie wil je zetten?

Hoe drink jij je koffie het liefst? Heb je genoeg aan zwarte koffie? Dan is een filter koffiezetapparaat of koffiemachine met ingebouwde bonenmaler al voldoende. Als je veel koffiespecialiteiten zoals cappuccino of een latte macchiato drinkt heb je een geavanceerder apparaat nodig, zoals een espressomachine of Nespresso apparaat. Als je alleen genoegen neemt met koffie van barista kwaliteit, dan heb je meer aan een pistonmachine en al zijn opties.

Soorten koffie ijskoffie
Soorten koffie cappuccino

2. Voor hoeveel mensen zet je koffie?

Of je alleen voor jezelf een kopje koffie zet of voor een heel gezelschap, heeft ook invloed op je keuze. Filterkoffiezetters hebben vaak een koffiekan waarmee je meerdere koffiekopjes kunt zetten, terwijl je bijvoorbeeld bij koffiecupmachines maximaal 2 kopjes kunt zetten. Kijk dus goed naar de omschrijving van het apparaat om te zien hoeveel koppen je er mee kunt zetten in één keer.

Koffiekan
Koffie zetten barista machine

3. Hoe belangrijk vind je gemak?

Er zijn verschillende manieren van koffiezetten. Van elke stap zelf uitvoeren met een pistonmachine tot één druk op de knop bij automatische koffiezetapparaten. Daarom moet je jezelf afvragen hoe belangrijk gemak voor jou is. Als je niet elke keer zelf de koffie af wilt meten, kun je ook kiezen voor koffiezetapparaten die werken met pads of cups.

Denk ook aan het onderhoud. De meeste koffiezetapparaten kun je ontkalken met azijn, maar complexe machines hebben speciale reinigingsmiddelen nodig.

4. Hoeveel wil je eraan uitgeven?

Natuurlijk hou je ook rekening met je budget. Er zijn goedkope koffieapparaten voor een paar tientjes, maar er zijn ook inbouwmachines voor honderden euro’s. Bedenk van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan de aanschaf.

Hou ook de latere kosten in je achterhoofd. Filterkoffie is relatief goedkoop per kopje, terwijl koffiecups en -pads redelijk duur zijn. Met koffiebonen kun je het zo gek maken als je zelf wilt qua prijs. Waar je ook rekening mee wilt houden is het elektriciteitsverbruik. Als je machine lang op de stand-by staat, verbruikt zal deze meer elektriciteit.

Koffiemachine kopen

Als je nu een goed beeld hebt van welke koffiemachine je wilt kopen, kun je kijken naar de verschillende soorten koffiezetapparaten. Hier hebben wij de meest voorkomende soorten op een lijstje gezet. Of bekijk onze lijst met alle merken koffiezetapparaten.