Wat is cafeïne?
Cafeïne is een stimulerend middel dat onder andere in koffie, thee, chocolade en ook cola zit. Cafeïne geeft je een energieboost! Het is dan ook niet gek dat veel mensen hun dag beginnen met een kopje koffie of op werk nog een kopje inschenken.
Cafeïne zit van nature in de koffieplant en heeft twee functies: als verweer tegen insecten, en als lokmiddel voor bijen die zorgen dat de plant bestuift wordt. En van de koffiebonen van deze plant wordt uiteindelijk jouw kopje koffie gemaakt.
Hoeveel cafeïne zit er in koffie?
Omdat verschillende typen koffie steeds op een andere manier gezet worden, zit niet in elk kopje koffie dezelfde hoeveelheid cafeïne. Het cafeïnegehalte verschilt zelfs per soort koffie en de manier waarop deze gebrand is. Ook hebben de portiegrootte en de methode van het malen van de koffiebonen invloed op het cafeïnegehalte.
Soort koffie | Hoeveelheid cafeïne |
---|---|
Filterkoffie | 85 mg |
Oploskoffie | 60 mg |
Espresso | 65 mg |
Cappuccino | 65 mg |
Cafeïnevrije koffie | 3 mg |
Hoeveel cafeïne zit er in filterkoffie?
Bij filterkoffie loopt het hete water langs de gemalen koffie. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Doordat het water relatief langzaam langs de koffiebonen loopt, bevat filterkoffie relatief veel cafeïne. Gemiddeld zit er in filterkoffie zo’n 85 mg cafeïne.
Hoeveel cafeïne zit er in oploskoffie?
Oploskoffie is iets minder sterk dan filterkoffie en daardoor zit er minder cafeïne in. In oploskoffie zit ongeveer 60 mg cafeïne.
Hoeveel cafeïne zit er in espresso?
Een espresso is een klein, sterk kopje koffie. Een kleine hoeveelheid heet water wordt onder hoge druk door versgemalen koffiebonen geperst. Doordat dit relatief kort duurt en het water maar kort in contact staat met de koffiebonen, bevat een espresso relatief weinig cafeïne. In een espresso zit ongeveer 65 mg cafeïne.
Hoeveel cafeïne zit er in een cappuccino?
Een cappuccino bestaat uit een espresso en 60 milliliter melk. Hetzelfde geldt voor een latte macchiato en andere koffiespecialiteiten: daar zit maar één shotje espresso in. Hier zit dus evenveel cafeïne in als een cappuccino, ongeveer 65 mg cafeïne.
Zit er ook cafeïne in cafeïnevrije koffie?
Je zou denken met een naam als 'cafeïnevrij' dat deze koffie helemaal geen cafeïne bevat. Maar niets is minder waar. In cafeïnevrije koffie zit zo’n 3 mg cafeïne. Gelukkig is dit maar een kleine hoeveelheid waardoor je er niet dezelfde energieboost van krijgt als andere koffiesoorten.
Wat zijn de effecten van cafeïne?
Cafeïne heeft zowel bedoelde effecten als (negatieve) bijwerkingen. Een van de belangrijkste redenen om koffie te drinken is het stimulerende effect. De opwekkende werking begint ongeveer één uur na inname en is na ongeveer vijf uur uitgewerkt. Ook kan je stemming verbeteren, net zoals je concentratie.
Er zijn ook negatieve bijwerkingen van het drinken van cafeïne. Zo kun je een lusteloos gevoel krijgen, moeilijk in slaap komen of hoofdpijn of last van duizeligheid krijgen. Deze effecten verschillen van persoon tot persoon en het hangt er ook vanaf hoeveel cafeïne je binnenkrijgt.
Als je vaak koffie drinkt, kun je ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Doordat je lichaam went aan de effecten van cafeïne (zoals een hogere bloeddruk en een snellere ademhaling), kan je hoofdpijn krijgen als je ineens stopt met het drinken ervan.
Is koffie gezond?
Volgens het Voedingscentrum past zwarte filterkoffie binnen een gezonde levensstijl. Omdat het in de Schijf van Vijf staat kun je koffie dus gezond noemen. Het blijkt zelfs dat zwarte koffie het risico op bepaalde ziekten verlaagt. Zo verlaag je de kans op het krijgen van een beroerte en diabetes type 2 met het drinken van zwarte koffie.
Het algemene advies van het Voedingscentrum is om maximaal 4 kopjes (filter)koffie per dag te drinken. Verder raadt het Voedingscentrum aan:
- Om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te drinken. Dit zijn ongeveer 4 kopjes koffie per dag.
- Drink niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie uit cups.
- Kinderen onder de 13 drinken kunnen beter helemaal geen koffie drinken. Tussen de 13 en 18 jaar mogen kinderen maximaal één kopje koffie per dag drinken.
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen maximaal 200 mg per dag drinken (ongeveer 2 kopjes koffie).