Soorten koffiemachines

Er zijn veel verschillende soorten koffiemachines. Ieder koffiezetapparaat heeft specifieke eigenschappen en een unieke smaakbeleving. Klik door naar een van de categorieën om te zien welke er als beste uit de test zijn gekomen.

Wat voor soort koffiezetapparaten zijn er?

Filter koffiezetapparaten

Dit zijn, in Nederland, de meest voorkomende koffiezetapparaten. Je gebruikt vermalen koffie die je in een filter stopt. Hier doorheen loopt heet water welke de smaak van de filterkoffie overneemt en opvangt in een koffiekan. Je kunt hierdoor in één keer veel koffie zetten, maar je hebt verder weinig invloed op de smaak van de koffie.

Koffie zetten met een filterkoffiezetapparaat relatief goedkoop. Filterkoffie is namelijk niet erg duur en het zetten van de koffie is bovendien redelijk eenvoudig. Je hoeft niet veel stappen te doorlopen voor het zetten van een flinke kan koffie. Een filter koffiezetapparaat is verder relatief goedkoop in de aanschaf; je hebt al een goedkoop koffiezetapparaat vanaf enkele tientjes.

Koffiemachines met bonen

Bij koffiemachines die werken met bonen heb je meer controle over de smaak van je koffie. Gemalen bonen zorgen namelijk voor een veel betere en versere smaak dan bijvoorbeeld filterkoffie. Hoe de koffie verder proeft, hangt voornamelijk af van de koffiebonen. Omdat er veel soorten koffiebonen te koop zijn, is het makkelijk om jouw eigen favoriet te kiezen.

Koffiemachines met bonen zijn goed voor de echte koffiefanaten, want je kunt er veel koffie tegelijkertijd mee zetten. Daarnaast kun je het apparaat instellen zoals jij wilt: hoe grof of fijn je de bonen gemaald moeten worden, hoeveel water erbij moet en hoe sterk je de koffie wilt hebben. Zo zet je altijd de koffie die het beste bij jouw smaak past.

Pistonmachines

Pistonmachines, ook wel barista koffiemachines genoemd, zijn koffiezetapparaten voor de echte professional. Je hebt namelijk de maximale controle over alle stappen bij het zetten van koffie. Kies zelf de maling, de doorlooptijd en hoe sterk de koffie wordt aangedrukt.

Doordat je zoveel zelf kunt bepalen, kost het meer tijd om het zetten van je koffie te leren. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel gemalen koffie je nodig hebt per kopje en alle onderdelen regelmatig schoonmaken. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, zet je de lekkerste professioneelste koffie.

Met pistonmachines zet je kleine hoeveelheden koffie per keer (vaak maximaal 2 kopjes). Ook heb je soms extra accessoires, zoals een bonenmaler of melkopschuimer, nodig.

Koffiepad- of cupmachines

Vind je gemak belangrijk? Koffiezetten met koffiepads of -cups is extreem eenvoudig. Bij deze relatief nieuwe machines hoef je alleen maar een pad of cup in de machine te stoppen. De machine maakt er vervolgens kleine gaatjes in, waar heet water doorheen loopt. Zo heb je binnen enkele seconden al een kopje gezet.

Je hebt de keuze uit veel cups en pads waarmee je de smaak en sterkte bepaalt. Ook qua onderhoud heb je weinig omkijken naar deze machines. Je hoeft alleen het waterreservoir bij te vullen en af en toe de lege cups/pads weg te gooien. Bij veel cupmachines heb je hier een opvangbak voor, de pads moet je er zelf uithalen na gebruik.

Het grootste nadeel is dat je met koffiepad- of cupmachines vaak maar één of twee kopjes koffie tegelijkertijd zet. Hierdoor is hij niet geschikt als je vaak voor veel mensen tegelijk koffie zet. Ook zijn de pads en cups relatief duur in aanschaf. De machines zijn daarentegen al voor een paar tientjes verkrijgbaar.