Pistonmachine

Pistonmachine kopen? Word een echte barista met een piston koffiemachine: jij hebt de regie over de unieke smaak.

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine is een halfautomatische espressomachine of handmatige espressomachine waarbij alle stappen van het koffiezetten zelf uitvoert. Je bepaalt hoeveel bonen je gebruikt, hoe fijn je deze maalt, de doorlooptijd en met welke kracht de koffie aangedrukt wordt. Je hebt dus volledig de controle over de smaak van je koffie.

Je hebt dus wat geduld en oefening nodig om alles uit je pistonapparaart te halen. Maar uiteindelijk zet je er de lekkerste cappuccino, latte macchiato of espresso mee. En, het instapniveau verschilt per apparaat; bij de ene gaat bijvoorbeeld het melk opschuimen gemakkelijker dan bij de ander.

Hoe werken ze?

Met een halfautomatische of handmatige espressomachine zijn er meer stappen die je moet doorlopen dan bij bijvoorbeeld een filterapparaat of cupsmachine. Eerst maal je de koffiebonen en bepaal je de juiste hoeveelheid. Deze gemalen bonen plaats je in het filter van de piston en stamp je aan (met een tamper). Vervolgens draai je de piston in de machine en druppelt de espresso in je glas. Ga je voor een koffie met melk? Dan plaats je het kannetje met melk onder de melkopschuimer en schuim je deze op.

Voor- en nadelen van een piston

Voordelen

 • 1

  Je bepaalt de koffiesmaak helemaal zelf

 • 2

  Er zijn veel mogelijkheden en opties in de machine zelf

 • 3

  Koffie maken wordt een hobby

Nadelen

 • 1

  De techniek van het koffiezetten vergt tijd om te leren

 • 2

  Duurder in aanschaf

 • 3

  Onderhoud is erg belangrijk

Het onderhoud

Wil je zo lang mogelijk gebruik maken van je mooie pistonmachine? Dan is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Zo voorkom je verstoppingen en ophoping van bacteriƫn.

Het reinigen van de zetgroep zorgt ervoor dat je iedere dag weer lekkere koffie zet. De zetgroep is het gedeelte waar het hete water in aanraking komt met de gemalen bonen. Bij pistonmachines is dit deel uitneembaar en reinig je door te borstelen en/of onder het water te houden. Ook in het filter zul je koffieresten tegenkomen. Deze leeg je na ieder gebruik en kun je ook onder de kraan houden om alle resten weg te halen.

Tenslotte, de melkkan en koffiemolen. In beiden kunnen resten achterblijven en in de kan zitten soms aangekoekte melkresten. De melkkan stop je daarom af en toe in de vaatwasser of was je met de hand. De koffiemolen kun je schoonborstelen.