Koffiemachines met bonen

Iedere dag wakker worden met de lekkerste koffie met versgemalen bonen; wie wil dat nou niet? Met deze koffiezetapparaten bepaal je helemaal zelf de smaak. Proef het verschil!

Waarom een koffieapparaat met bonen?

Met de ingebouwde bonenmaler van koffiezetapparaten met bonen proef je het verschil met reguliere filterkoffiemachines. Met iedere pot koffie worden je bonen vers gemalen, waardoor je over het algemeen een betere kop koffie zet.

Hoe die kop koffie smaakt, kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Kies zelf je koffiebonen: van een donkere, sterke koffie tot een ‘light roast’ voor een mildere smaakbeleving. Voor ieder wat wils!

Hoe werken ze?

Het zetten van koffie gaat nog makkelijker dan bij een filterkoffiemachine. Geen gedoe meer met koffiefilters! Je zorgt ervoor dat de ingebouwde bonenmaler is gevuld met je favoriete bonen, het waterreservoir op peil is en vervolgens kies je met één druk op de knop het type koffie dat je wilt. Bij sommige apparaten kun je maar een type koffie zetten, bij de ander heb je keuze uit espresso, cappuccino of gewoon een zwart koffietje.

De voor- en nadelen van een koffiemachine met bonen

Voordelen

 • 1

  Makkelijk in gebruik (met één druk op de knop)

 • 2

  Snel een kan of kopje koffie

 • 3

  Professionele machine met een uitstekende smaak koffie

Nadelen

 • 1

  Duurder in aanschaf (van 150 tot 2500 euro)

 • 2

  De bonenmaler kan luid zijn

 • 3

  Redelijk veel onderhoud nodig

Het onderhoud

Bij de ene koffiemachine met bonen is het onderhoud wat makkelijker dan bij de ander. Maar over het algemeen hebben alle apparaten best wat onderhoud nodig. Je wilt natuurlijk geen koffie die smaakt naar koffieresten of oud water. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig vers water in het waterreservoir giet en de leidingen in het apparaat doorspoelt. Sommige apparaten spoelen voorafgaand aan ieder kopje, maar als dat bij jouw koffiezetter niet het geval is, dan is maandelijks onderhoud aan te raden.

De stappen van het onderhoud staan goed aangegeven in de handleiding die je erbij krijgt, maar soms geeft de koffiemachine ook de stappen aan. Op het display staat bijvoorbeeld dat de machine een kalkreiniging nodig heeft. En zeker bij machines met een ingebouwd melkreservoir is er regelmatig onderhoud nodig, want achtergebleven melk kan snel gaan schimmelen.

In de handleiding staat vaak aangegeven welke reiniger je nodig hebt. Bekijk hiervoor ook ons overzicht met onderhoudsmiddelen.